ZSAKUTCA

It's better to die standing, than to live on your knees

avagy
Egy pécsi polgár vallomásai a szolgáltatókkal folytatott küzdelmeiről.

Friss topikok

  • charlesd: Pár dolgot nem értek? Miért nem lehet rögtön szintbe hozni az aknákat, és úgy aszfaltozni? Nem pe... (2009.07.06. 11:30) Haladunk, kérem!
  • charlesd: Elméletileg sopiane terv munkálatai kezdődnek meg, gyakorlatilag majd kiderül, mi lesz belőle. Leh... (2009.05.12. 07:49) Itt a tavasz, nyílnak a kátyúk
  • charlesd: Milyen rosszul sikerült a kivitelezés. Ülhettek volna még pár percet a tervezőasztal felett. Az a ... (2009.03.22. 09:29) Kereszteződés! Lámpa!
  • Makata: Tasnádi Péter Úr Nyugodjék békében,az elrontott dolgokat próbálta helyrehozni rá is ment szegény! ... (2009.02.22. 22:03) postabontás a DN-ban II.
  • pkz: Szia! Sík úr válasza az útbeszakadással kapcsolatos kérdésedre olvasható a blogon. Bár sokat nem é... (2008.10.15. 21:04) Nem eszik olyan forrón a kását!

Linkblog

a hazugság

2008.02.12. 13:57 | pkz | 4 komment

Érdemes végigolvasni!
Tehát megírtam lenti levelem január 20-án, majd Pesten volt dolgom pár napig. Hazajöttem (szívem telve naiv reményekkel) és mit látok? IGEN! Már a ZSÁKUTCA táblát is megkaptuk! Frankón fel volt passzintva egy telefonoszlopra. Megálltam a kocsival és csak néztem. És légyszi ne gyertek azzal, hogy "miért mit kellett volna kirakniuk, ha egyszer le volt zárva az út, höhö?" Persze, csak sokkoló volt látni, és egyből az villant be, hogy basszus, ezek lehet, hogy hosszú távra terveznek ezzel a lezárással. Lezárják és elfelejtenek minket egy fél évre mondjuk. Erre meg egy indiai hordár is azt mondaná, hogy "No good, Sahib!". A házat csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Beugrott valami nagyon régi halvány jogi ismeret, hogy az ingatlan használatában a tulajdonost nemigen szép dolog korlátozni. Fel is hívtam az ügyvédünket, és azt mondta, hogy ebben igazam van, de kivételes esetben, ha az út használata élet- és/vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet, akkor simán lezárható. Ez magasabb cél, mint az , hogy nem tudom megfelelően használni az ingatlanom. DE! Ilyen esetben sem tartható fenn ez az állapot hosszabb ideig. Csak akkor lehet lezárni, ha belátható időn belül megoldás születik.
Történt, hogy másnap a terület képviselője, Sík László Lajos az MSZP színeiben fogadóórát tartott Újhegyen. Na ez is mókás. Fogadóóra, de hol? SÖRKERT SÖRÖZŐ! Igen, egy kocsma, vagy ahogy egyik barátunk apja mondaná: "mit csináltok abban a füstös lebujban?" Szóval fogadóóra a kocsmában. Elmentünk szomszéddal. Ott már javában folyt a szó. Két felszólaló is volt előttem. Hát, komoly témák röpködtek. Egy nyugdíjas néni csapkodta az asztalt: "Miért ilyen kevés a nyugdíj? Mennyit keresnek a város vezetői? Mit dolgoznak olyan sok pénzért?" Hát ez mondjuk valóban jó kérdés. A másik felszólaló legnagyobb bánata, hogy az Újhegy főutcájának számító "Bor utcán miért parkolnak kint az autók éjszaka?" Hát, mit ne mondjak, súlyos gondok. Jól mulattam. Sík úr az MSZP színeiben elmesélte, hogy az idei évre mire számíthat Újhegy polgársága. Ezek mind valóban égetően szükséges fejlesztések, és már 10 éve is későn lett volna megcsinálni őket. A mi kis árva utcánk, melynek neve Deák Ferenc (tényleg, máshol általában valamelyik belvárosi utca szokott Deák Ferenc lenni) nem hagyta el a száját, pedig füleltünk nagyon. Nagyon elszomorodtunk. Aztán mi is sorra kerültünk. Előadtam a panaszom:
- A Deák Ferenc utca ügyében jöttem.
- Tudja, hogy van itt egy kriminális e-mailje?
- Hogyne tudnám. Az utca állapota is kriminális.
Mikor lesz aszfaltunk?
- Nem tudom. Idén nem. Nincs rá pénz.
- Mikor lesz?
- Nem tudom - sűrű vállvonogatások.
- Az utca állapota már 2002 óta gondot jelent -mondt a szomszédom, mert ő 2002 óta lakik itt.
- Nem - mondja Sík úr - ez már 1998 óta gond.
- Ja, akkor az más.

A szomszédunk megmutatott pár régebbi fotót, amin egy kiadós eső után egy valóságos patak hömpölyög az utcán lefele. Valamint én elmeséltem, hogy az ügyvédemmel is konzultáltam.
- Aha, akkor hívjunk fel valakit.
Egy telefon után kiderült, hogy következő kedden 180ezer Ft-nyi zúzottkővel lenyomják az utat. (Erre a következő bejegyzésben még visszatérek.)
- Az jó, köszönjük, de milyen mód van arra, hogy szilárd burkolatú utunk legyen?
- Semmilyen! Nincs rá mód!
- Hallottam olyat, hogy az utca lakói bizonyos résszel beszállnak, és a város állja a többit.
- Igen, olyan van. Van terv egy 5,5 m széles, zúzottkő alappal rendelkező 8 cm vastag asztfaltútra, egyik oldalon padkával, másikon vízelvezető árokkal. Ennek métere 40ezer Ft. A terv megvan, be kell kérni egy árajánlatot.
Ezután kaptam egy nevet és telefonszámot, hogy kit keressek a városházán.
Ha nem is boldogan, de távoztunk.
Most jön a java. Másnap felhívtam az illető urat, ki útügyi referens a Városfejlesztési Főosztálynál, és nagyon rendes, segítőkész. Tőle megtudtam, hogy amit Sík úr mondott, annak az egyik fele igaz is. Vagyis van egy olyan önkormányzati rendelet, amely ELVI lehetőséget biztosít arra, hogy egy ilyen munka megvalósulását előbbre hozzák a lakók azáltal, hogy a beruházás költségének minimum 40%-át összedobják. A maradék maximum 60%-ot a város adja a kommunális alapból, melyben 3 éve az ilyen akciókra egy fillér sincs. És mi a gyalázat? Hogy Sík úr prominens tagja az alapot felügyelő Kommunális Bizottságnak, és mint ilyen, a fentieket tudván tudta. Vagyis simán lepattintott.

Címkék: pécs út aszfalt utak offroad pvv zrt deák ferenc földút sík lászló lajos krater katyu

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakutca.blog.hu/api/trackback/id/tr62336270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Panni · http://www.mecsekicsaladihaz.blogspot.com 2008.05.01. 19:19:11

Pár napja olvastam, hogy a Zsolnay mauzóleumot felújítják cerka 500.000.000 Ft-ból (ebből csak a porcelán oroszlánok 300 M). Most kiszámoltam, hogy ebből a pénzből 12,5 km-olyan utat lehetne építeni amilyenről írtál a bejegyzésben. Fél újhegynek elég lenne.

Mi is építkezni fogunk, de többszöri kísérletezésünk ellenére fel kellett adnunk az Újhegyre költözés ötletét, mert reménytelennek tűnt a földutakon való közlekedés (és annak megjavítása). Végül a Nagyszkókói úton vettünk telket (ott legalább betonút van :)

pkz 2008.05.02. 12:17:52

Bölcsen döntöttetek! Nekünk nem volt ennyi eszünk. Dombóvárról költöztünk Pécsre, és nem voltunk még eléggé képben az itteni helyzettel. Ahol a házunk van, eléggé új része Újhegynek, pár házzal odébb most is építkeznek több telken is. Azt hittük, tudod, hogy átmeneti. Már itt laktunk, mikor kiderült, hogy 10 éve így van, és nem is tervezik, hogy leaszfaltozzák. Pénz nélkül nem is csoda, ha nem fejlődik az úthálózat. A kérdés inkább az, hogy MIÉRT nincs pénz? Hova lesz? Debrecennek honnan van???
EKF-pémzek más tészta.
A Zsolnay-mauzóleumtól azonban nem sajnálom a pénzt. A várost amúgy szeretem, és amilyen állapotban a mauzóleum volt, az több, mint szégyen. Most nyilván a minimum, hogy megcsinálják. Amúgy is úgy meg vannak csúszva az EKF-fel, hogy csak az Isten mentheti meg a várost az egész Európa előtti korommá égéstől. Szóval az EKF-projektektől nem kell sajnálni a pánzt, inkább az a szánnivaló, hogy a határidőhöz ily közel ennyire sehol sem tartanak, és hogy egy csomó zseton folydogált már el "jóféle" szerződésekkel levédve különféle zsebekbe. Értelmetlenül. Gyalázat.

marosi 2008.05.07. 08:21:22

A D.N. ápr.28,vagy 29-i számában megtekinthető azoknak az utcáknak a neve, melyek rendbetételére a város jún.30-ig hitelt vesz fel.Egész Újhegy tervbe van véve, remélem el is kezdik valamikor!
Egyébként vesekő eltávolítására kiválóan alkalmasak az újhegyi utak,ezt tapasztalatból írom!

Salamon László 2008.05.23. 15:04:55

Köszönöm a segítséget. Az e-mail címek közül valóban csak egy volt a jó. Kaptam még egyet; naka@t-online.hu
Léptem, a másik címre a válasz hiányában küldtemegy levelet, várom a választ...
süti beállítások módosítása