ZSAKUTCA

It's better to die standing, than to live on your knees

avagy
Egy pécsi polgár vallomásai a szolgáltatókkal folytatott küzdelmeiről.

Friss topikok

  • charlesd: Pár dolgot nem értek? Miért nem lehet rögtön szintbe hozni az aknákat, és úgy aszfaltozni? Nem pe... (2009.07.06. 11:30) Haladunk, kérem!
  • charlesd: Elméletileg sopiane terv munkálatai kezdődnek meg, gyakorlatilag majd kiderül, mi lesz belőle. Leh... (2009.05.12. 07:49) Itt a tavasz, nyílnak a kátyúk
  • charlesd: Milyen rosszul sikerült a kivitelezés. Ülhettek volna még pár percet a tervezőasztal felett. Az a ... (2009.03.22. 09:29) Kereszteződés! Lámpa!
  • Makata: Tasnádi Péter Úr Nyugodjék békében,az elrontott dolgokat próbálta helyrehozni rá is ment szegény! ... (2009.02.22. 22:03) postabontás a DN-ban II.
  • pkz: Szia! Sík úr válasza az útbeszakadással kapcsolatos kérdésedre olvasható a blogon. Bár sokat nem é... (2008.10.15. 21:04) Nem eszik olyan forrón a kását!

Linkblog

Róka utca

2008.05.23. 18:55 | pkz | Szólj hozzá!

Nagy örömömre szolgál, hogy több újhegyi polgár is rátalált a blogra. Közös a bánatunk. Salamon úr a Róka utcában tapasztalható állapotokra hívta fel a figyelmünk, és próbálja Sík képviselő úr figyelmét is felhívni, egyelőre hiába. A Róka utca szintén csak zúzottkővel borított, de ott speciálisan nem a kátyúk, hanem az elhaladó autók után gomolygó porfelhők jelentik az igazi gondot. Persze, ahol nem fedi szilárd burkolat az utat, ott mindehol problémát okoz a szálló por, de ami a Róka utcában készült fotókon láthatő, az minden képzeletet felülmúl. A szálló kőpor mindent belep, és belélegezve rendkívüli egészségkérosító hatással bír. Lássuk a fotókat. Salamon úrnak kívánom, hogy érje el célját, és ezentúl is szívesen segítek ezen blog nyilvánosságán keresztül. A mostani útfelújítási tervekben sajnos nem szerepel a Róka utca, ezért javaslom, hogy minél előbb próbálja meg elérni a képviselő urat.

Innen következnek Salamon úr sorai és fotói:


Hozzászólás/csatlakozás a felvetett és megoldandó út problémákhoz

Épp a „szilárd burkolatú út”fogalom, meghatározás keresése közben bukkantam e blogra, ami e miatt nem véletlen volt! Üdvözlöm a kezdeményezőt és a (Tag)- okat. Csatlakozom a probléma halmazhoz, a szintén Ujhegyen található és irányítószámmal is rendelkező Róka út/utca, de inkább útszerű valami, egy valaha zúzalékkővel megszórt földút. Ez az állagjavító „ beavatkozás – zúzalékolás” végzés- már tíz éve volt. A feltett térképen a Róka u. is fehér, azaz aszfaltozott, tehát szilárd burkolatú. A zúzalék nagy része pedig azóta a forgalomtól és az időjárástól por alakúvá vált és a járműforgalom porfelverése oly mértékű, hogy sok esetben az elhaladó jármű nem látható. De nem csak a járműfogalom, a szél is porterhelő. Ismerve a környék „népsűrűségét”nem tudok ok-okozati összefüggést találni a napi elszáguldó autó mennyiségre. Olvasva a „jó” hírt, amely szerint Ujhegy utcáit „rendbe rakják” örültem, de csak addig, amíg felsorolásban nem láttam ezen „utca” név hiányát. Ekkor az Önkormányzat honlapjáról levett e-mail címekre írtam egy levelet, mellékelve a problémát láttató képekkel Sík László Lajos Úrnak, amelyből az „egyik ismeretlen a címzett” visszajött. A kérdés, hogy akkor miért van megadva… A május 7-én feladott levélre válasz nincs .E levelet kinyomtatva,képmellékletekkel borítékba is leadtam. Újabb levelet már a Polgármester Úrnak írtam, várom a választ! Pécs környezetvédelmi programját olvasva ( mert van ilyen ) azt hihetnénk mi pécsi/ujhegyiek, hogy az illetékesek törődnek a környezetükkel!


Első menet

A Pécs 4. sz. önkormányzati választókörzeti képviselőnek, Sík László Lajosnak írtak;


Tisztelt Sík László Lajos Úr!

A minap arról lehetett olvasni a "naplóban", hogy Újhegy utcáit "rendbe rakják" ! A listában nem szerepelt a Róka utca, vajon miért nem? Nem tudom, hogy járt-e ebben az utcában, amely tudtommal Újhegyhez tartozik és irányítószámmal is ellátott . Önt 1998-ban és 2002-ben Pécs 4. sz. önkormányzati választókörzetében képviselőnek választottuk/ták. Ön 1998-2002 közötti önkormányzati képviselői programjának, központi gondolatának József Attila Dunánál versrészletét „S rendezni végre közös dolgainkat ez a mi munkák; és nem is kevés.” , majd ezt követően, 2002-2006 között időszakban Juhász Gyula: Május versének „Nem bús robot, de boldog munka kell” sorait választotta és közzé tette. Olvasható, "hogy sikeres volt mindkét jelmondat kiválasztása, mert tartalmazta azt a tevékenységet, amit végeztem. Jelölésem és megválasztásom esetén ezen az úton kívánok tovább haladni." Ezen Ön által választott gondolatok mentén arra szeretném kérni, természetesen a sorrendet betartva, először Önhöz fordulva, eme évek óta fennálló problémával, hogy látogasson el a Róka utcába és várjon meg egy-két autót, abból negyvenből, ami naponta elhalad, mit elhalad elszáguld, mintha versenyezne és győződjön meg arról, hogy milyen mennyiségű por keletkezik, amit nekünk és kiskorú gyermekeinknek egészségét károsítja. Hihetetlen, hogy 2008-ban létezik ez a fajta egészségkárosítás ! Az elviharzó bármilyen típusú gépjárművektől keletkezett por, finom eloszlású szilárd anyag, amelyet a légmozgások diszpergálnak és szállítanak, tehát nem kell közvetlen közelben tartózkodni ahhoz, hogy ezen kémiai és ásványtani összetételével, valamint szemcsenagyságával jellemezhető porhalmaz károsító hatását kifejtse. Lebegő vagy szállópor és ülepedő por egyaránt va bőven, ami a lakásban, a garázsban, ez a por rakódik le a környezetünkben levő tárgyakon is. A por káros hatásai az összetételtől és a szemcsemérettől is függenek. Légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, és bizonyosak növelik a daganatos megbetegedések kockázatát Különösen ártalmas a por belégzése, ha olyan allergént tartalmaz, amire a beteg érzékeny. A lakásban lerakódó por például nagy részben az úttestről felvert por, ami egyebek mellett az kőzúzalék elhasználódásából keletkezik. A szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros, és mennyiségének rövid távú emelkedése is izgatja a nyálkahártyákat, köhögést, torokkaparást és nehézlégzést vált ki. A Róka utca lakói nevében érdeklődve várjuk válaszát a fennálló probléma megoldására, valamint kérdezzük, hogy bevonjuk-e az "egészséges életmódhoz" való jog ombudsman-ját, esetleg más egészségügyi szervet, akár EU-s szinten.

Mielőbbi válaszát várva,

Tisztelettel;
Salamon László
7630 Pécs
Róka u.
Második menet

Pécs város polgármesterének írtak

Tisztelt Polgármester Úr!


Olvashattuk, „Pályázati dömping önkormányzatoknak” (2008-04-25) címmel, hogy A Regionális Fejlesztési Tanácsok 23 pályázatot jelentettek meg. A május 15-ig beadható pályázatok célja a területi egyenlőtlenségek megszüntetése, utak felújítása, akadálymentesítés, és önkormányzati fejlesztések megvalósítása. Az Európai Unió egyik legfontosabb célkitűzése a területi egyenlőtlenségek leküzdése, ehhez szükség van az infrastruktúra fejlesztésére, az önkormányzati alapfeladatok ellátásában való különbségek csökkentésére, vagy akár tárgyi eszközök vásárlására, vagy környezetvédelmi programok rendezésére.” Ezen belül; Dél-Dunántúlon, a” Decentralizált települési önkormányzati szilárd burkolatú belterületi közutak burkolat felújításának támogatására a régió települési önkormányzatai pályázhatnak. A támogatás célja a települési önkormányzatok törzsvagyonába tartozó belterületi - kapacitást nem növelő - szilárd burkolatú közutak felújításának támogatása. A decentralizált helyi önkormányzati fejlesztési támogatási előirányzatainak rendeltetése az önkormányzati szolgáltatások és az ezekhez kapcsolódó tárgyi eszközök fejlesztésének támogatása, a meglévő egyenlőtlenségek mérséklése.”

A probléma, amellyel Önhöz fordulok az Ujhegyi Róka út, amely már meglévő szilárd burkolatú úthoz csatlakozik mindkét végén. A szilárd burkolathoz való csatlakozás közötti szakaszunkon ez az irányítószámmal is rendelkező útszerű valami egy valaha zúzalékkővel megszórt földút. Ez az állagjavító „ beavatkozás – zúzalékolás” végzés- már tíz éve volt. A zúzalék nagy része pedig azóta a forgalomtól és az időjárástól por alakúvá vált. Tehát, olyan szilárd burkolatú út létesítésére lenne szükség, amely már meglévő szilárd burkolatú utakhoz csatlakozik.
A szilárd burkolatról ; „Szilárd burkolatú út: olyan út, amelynek útteste szabályosan lerakott kő vagy műkő, továbbá beton vagy aszfalt burkolattal rendelkezik, azaz szilárd burkolatú útnak tekintendő az aszfalt, az aszfaltmakadám, az itatott makadám a beton, betonkő, és a kockakő."


A minap arról lehetett olvasni a "naplóban", hogy Újhegy utcáit "rendbe rakják" ! A listában nem szerepelt a Róka utca, vajon miért nem? Először Pécs 4. sz. önkormányzati választókörzetében képviselőnek választott Sík László Lajos Urat kerestem meg e problémával . Választ nem kapva Önhöz fordulok, eme évek óta fennálló problémával, hogy látogasson el a Róka utcába és várjon meg egy-két autót, abból negyvenből, ami naponta elhalad, mit elhalad elszáguld, mintha versenyezne és győződjön meg arról, hogy milyen mennyiségű por keletkezik, amit nekünk és kiskorú gyermekeinknek egészségét károsítja. Hihetetlen, hogy 2008-ban létezik ez a fajta egészségkárosítás ! Az elviharzó bármilyen típusú gépjárművektől keletkezett por, finom eloszlású szilárd anyag, amelyet a légmozgások diszpergálnak és szállítanak, tehát nem kell közvetlen közelben tartózkodni ahhoz, hogy ezen kémiai és ásványtani összetételével, valamint szemcsenagyságával jellemezhető porhalmaz károsító hatását kifejtse. Lebegő vagy szállópor és ülepedő por egyaránt van bőven, ami a lakásban, a garázsban, ez a por rakódik le a környezetünkben levő tárgyakon is. A por káros hatásai az összetételtől és a szemcsemérettől is függenek. Légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, és bizonyosak növelik a daganatos megbetegedések kockázatát Különösen ártalmas a por belégzése, ha olyan allergént tartalmaz, amire a beteg érzékeny. A lakásban lerakódó por például nagy részben az úttestről felvert por, ami egyebek mellett az kőzúzalék elhasználódásából keletkezik. A szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros, és mennyiségének rövid távú emelkedése is izgatja a nyálkahártyákat, köhögést, torokkaparást és nehézlégzést vált ki. Utalva a PVV Zrt. jelmondatára "Egy tiszta, emberbarát, rendezett városért dolgozunk!" azon gondolkodom, hogy a 7630 irányítószámú Róka út/utca , amely Pécs város részét képezi vajon mikor lesz alkalmazható e jelzők bármelyike ?

Tisztelt Polgármester Úr!

Azért fordultam Önhöz, mert hiszem, hogy a mellékelt képeket látva Ön is úgy gondolja, hogy ez az állapot tarthatatlan, és mielőbbi változtatásért kiált!
A Róka utca lakói nevében érdeklődve várom szíves válaszát a fennálló problémamegoldására.


Mielőbbi válaszát várva,

Üdvözlettel ;


Salamon László
7630 Pécs
Róka u.

Fotók:

roka1 roka2 roka3 roka4 roka5 roka6

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakutca.blog.hu/api/trackback/id/tr90484466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása